Reviews

De wereld van Bagoa

Ongeveer een jaar geleden zag ik voor het eerst een paar tassen van het merk BAGOA. Ik was meteen verkocht, nog voordat ik eigenlijk wist waar het merk voor stond. Toen ik het verhaal achter de tassen leerde kennen, werd ik alleen nog maar enthousiaster.

BAGOA. Een bijzondere naam voor een bijzonder merk. De tassen worden geproduceerd in India, een van mijn favoriete landen in Azië. De naam staat voor Bags Over Aid. De mensen achter BAGOA geloven dat handel de beste manier van hulp bieden is. Het streven van het merk is om alle tassen zo duurzaam mogelijk te produceren. Maar hoe werkt zoiets?

Het ontstaan van BAGOA

Het idee voor BAGOA ontstond bij Yvonne uit een verlangen en een frustratie in een. In 2017 werd haar tas gestolen en moest ze op zoek naar een nieuwe. Fair Trade tassen die ze vond waren hartstikke duur, goedkope tassen die ze zag voldeden niet aan haar wens om met respect voor mens en milieu gemaakt te zijn. Tijdens haar reis in India ontmoette ze Anil. Hij maakte tassen met zijn familie en was in staat om het leer op een ouderwetse manier te looien, zonder chemicaliën en zouten, wat veel beter is voor het milieu. Yvonne bezocht de werkplaats en hoorde over de concurrentie met China: de plek waar veel bedrijven tegenwoordig goedkoop hun tassen laten maken. Yvonne kocht een paar tassen van Anil en ontdekte dat er een markt voor was in Nederland. Flash forward? BAGOA is een feit! Yvonne werkt nu samen met Anil, er zijn heldere regels opgesteld voor de productie om mens en milieu goed te doen en de tassen winnen steeds meer aan populariteit in Nederland.

Achtergrond

De tassen zijn handgemaakt en komen uit de regio Radjasthan. Alleen voor de stiksels wordt een enkele keer een machine gebruikt. Het leer wordt handmatig en plantaardig gelooid in kleine familiebedrijven. Doordat BAGOA de makers een handel in tassen geeft, kunnen de gezinnen in hun eigen levensonderhoud voorzien. Hun kinderen kunnen naar school en hun algehele levensstandaard wordt beter.

de Aasia leren schoudertas

De tas is klaar…en dan?

De visie voor een eerlijkere samenleving gaat verder dan alleen het product. Wanneer de tas klaar is wordt deze vanuit India opgestuurd naar WIJ 3.0 in Nieuwegein. Hier worden de tassen in een sociale werkplaats klaargemaakt voor bestelling. In deze werkplaats werken mensen die een grotere afstand ondervinden tot de arbeidsmarkt. Door actief aan de slag te zijn voelen zij zich weer nuttig en krijgen ze meer zelfvertrouwen!

De Aasia leren schoudertas

Ik kreeg een prachtige tas opgestuurd, de leren Aasia schoudertas. Hij is groot genoeg voor de kleine spulletjes, de kleur is cognac bruin en de drukknop maakt dat je de tas goed af kunt sluiten. Binnen in de tas zit nog een apart handig vakje (met rits!) zodat je alles snel terug kunt vinden. Handig! Het fijnste aan de tas? De geur van écht leer waarvan je weet dat het ook nog eens op een juiste manier geproduceerd is. Een superfijn tasje van een topformaat.

I carry a better world dankzij BAGOA. Doe je ook mee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *