De wereld, Europa

Duitsland // Mijn favorieten in Hamburg

Vorig jaar werd ik een beetje verliefd op de Duitse stad Hamburg. Maar liefst twee keer bezocht ik de stad in hetzelfde jaar, iets wat ik normaal niet zo snel zou doen. Zoek je dus nog een fijne bestemming voor je jaarlijkse citytrip? Lees dan nu over mijn favorieten in Hamburg.

Waarom zou je naar Hamburg gaan?

Hamburg ligt in het noorden van Duitsland en is de op een na grootste stad van Duitsland. Haar haven is de derde grootste van de wereld maar nog veel belangrijker: is er ontzettend veel leuks te doen. Naast fijne restaurantjes, winkels en interessante gebouwen kent de stad een onwijs groot cultureel leven en barst het van de gave venues en festivals. Een grote must voor elke cultuurliefhebber!

Hamburg muziekstad

Hamburg ademt muziek. Sinds de opening van de Elbphilharmonie heeft Hamburg haar plekje gevonden in het rijtje meest interessante muzieksteden. Hamburg kent grote klassieke componisten, heeft een belangrijke rol gespeeld in de beginperiode van de Beatles en de muziekwereld spreekt zelfs over de ‘Hamburg sound,’ een van de meest levendige muziek scenes in Europa. De Beatles begonnen hun carrière in Hamburg en van 1960 tot 1962 speelden zij in verschillende clubs in de stad. Wanneer je een Beatles-fan bent dan is deze stad is dé plek om te bezoeken. Het hele jaar door neemt Stefanie Hempel je mee terug naar de vroegere jaren ’60 en toont je de locaties waar ze speelden tijdens haar befaamde Beatles-tour.

Het bijzonder Elbphilharmonie is een onwijs mooie muziekzaal en ligt direct aan de rivier de Elbe. Dit unieke gebouw is een icoon geworden en maakt Hamburg herkenbaar uit duizenden. Het gebouw is 110 meter hoog en heeft bijzondere vormen die je niet snel zult vergeten. Het gebouw heeft drie concertzalen, een muziek educatie ruimte, verschillende cafes en een hotel. Een tour door het gebouw is zeker aan te raden. Nog gaver is het natuurlijk om hier een concert te bezoeken. Kijk meteen op de website of er iets voor je bij zit.

Hamburg kent ook vele (muziek)festivals. Hierover later meer!

Elbphilharmonie. Foto door Robert Katzki
Foto door Robert Katzki

Kreativspeicher M28

Werkruimten waar vroeger koffie, cacao, tabak of rubber werd opgeslagen: in het hart van het historische pakhuisdistrict (dat ook UNESCO werelderfgoed is) worden op zeven verdiepingen nieuwe atelierruimtes, werkruimtes en expositieruimtes aan de makers van Hamburg verhuurd. De locatie van de creatievelingen in dit pand wordt ook wel Kreativspeicher M28 genoemd.

De Duitse regering besloot in 2012 dat er meer ruimte moest komen voor cultuur en creatief gebruik. Met Kreativspeicher M28 is er nu een eerste deel van dit plan gerealiseerd. Sinds juni 2018 zijn hier studio’s voor muziek en geluidsproducties en kunstenaars en creatieve studio’s gevestigd. Meer dan drie verdiepingen zijn beschikbaar voor projecten op het gebied van virtual reality-technologie (VR). Samen met andere bedrijven die in het pand gevestigd zijn organiseren zij allerlei projecten en evenementen. Op de Facebook pagina van Hamburg Kreativ Gesellschaft kun je zien wat er allemaal te doen is.

Speicherstadt. Foto door Kevin Schmid.
Foto door Kevin Schmid.
Speicherstadt. Foto door Adrian Degner.
Foto door Adrian Degner.

Hip Schanzenviertel

Een artsy en levendige wijk in Hamburg is Schanzenviertel. Deze wijk kent veel street art, leuke restaurantjes, boetiekjes, barretjes en vintage winkels. Het gebied doet een beetje denken aan het Kreuzberg van Berlijn en elke dag zijn er leuke concertjes, literatuuravonden en markten. In de wijk wonen nog steeds veel studenten en artiesten, al is een deel ook alweer verdwenen door de stijgende huizenprijzen. Schanzenviertel blijft ondanks dat fenomeen nog steeds een cultureel divers gebied en is minder toeristisch dan de bekende Reeperbahn.

Tip: een heerlijk hip en relaxt hostel om te verblijven is Superbude in St. Pauli. Dit hostel zit middenin Schanzenviertel en zorgt ervoor dat je uitgerust aan je dag kunt beginnen.

Sandra Lok Hamburg

Sandra Lok Hamburg

Festivals

Oké, heb je even? Hamburg kent een waslijst aan jaarlijkse festivals. Zo is er het Hamburg International Musikfestival, het Elbjazz festival, Vogelball, MS Dockville….en nog veel meer. Hieronder een inkijkje in het toffe Reeperbahnfestival dat ik voor Marketing Hamburg mocht bezoeken.

Reeperbahnfestival
Een onwijs gaaf festival in Hamburg is het jaarlijkse Reeperbahn festival. Met meer dan 600 concerten in meer dan 90 venues is het een gevestigd festival en voor velen de tijd van het jaar om Hamburg te (her)ontdekken. Net als tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen toont nieuw muzikaal talent wat zij in haar mars heeft tijdens het Reeperbahnfestival.

De Reeperbahn komt elke nacht tot leven terwijl toeristen en sensatiezoekers zoeken naar sensatie en plezier. Eenmaal per jaar in september wordt in dit gebied het Reeperbahn-festival georganiseerd. Vier dagen lang wordt Hamburg het centrum van de internationale muziekwereld. De stad waar de Beatles hun eerste optredens hadden, verandert letterlijk in de muziekhemel. Naast de festival verslaafden die dansen tot de nachten weer dag worden, is er overdag ook een groot conferentiedeel waar mensen uit de muziekindustrie netwerken.

De variëteit tijdens het festival is enorm. Op een avond danste ik op een ska-band in een oude schoolbus, een uur later bracht een klassieke violist me in tranen en weer een uur later was ik aanwezig bij het geheime optreden van Muse. Elk genre perfect op zichzelf gemengd op een avond en je hebt de juiste ingrediënten voor het Reeperbahn festival.

Reeperbahn festival. Foto door Beschte Photography
Foto door Beschte Photography.
Foto door Sebastian Ervi.

En nog veel meer….

Natuurlijk kun je ook toffe stadswandelingen maken door de stad. Een leuke manier om de rivier over te steken is via de Oude Elbe tunnel. Deze tunnel is gebouwd in 1911 en ligt maar liefst 24 meter onder de oppervlakte. In de tunnel lijkt het alsof de tijd even stilstaat en raast de koude wind langs je gezicht.

Verder kent Hamburg honderden goede restaurants en cafés, een van de mooiste fotografie museums die ik ken, gaan veel bezoekers met een boot de Elbe over en ga zo maar door…

Elbe Tunnel HamburgBoottocht Elbe Hamburg

Ben jij al klaar voor een bezoek aan deze mooie stad?

7 thoughts on “Duitsland // Mijn favorieten in Hamburg

  1. Ik wil in het najaar een citytrip naar Hamburg en Bremen gaan doen, dus deze tips zijn erg welkom. Als je nog tips hebt voor goede veggie restaurants, dan hou ik me aanbevolen!

    1. Wat leuk! Ik kan HappenPappen aanbevelen, een heel fijn vegan restaurantje voor lunch en diner met goede prijzen. Check hun website http://happenpappen.de/. Ook hoorde ik goede verhalen over The Vegan Eagle, maar hier ben ik zelf niet geweest. Veel plezier, benieuwd wat je van de stad vindt!

  2. Ik ben er in het verleden wel een keer geweest om in een buitenwijk wat op te halen maar toen hadden we helaas geen tijd om er te blijven, maar ik zou er zeker nog een keertje naar toe willen. Vooral de Speicherstadt lijkt me erg leuk om door heen te dwalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *