De wereld, Europa

Denemarken // Karakteristiek Kopenhagen

Naast Zweden en Hamburg bezocht ik afgelopen zomer ook Kopenhagen. Wat een fijne stad! In dit artikel mijn vijf tips om karakteristiek Kopenhagen te ontdekken met onder andere leuke wijkjes, vintage winkeltjes, een bijzondere bibliotheek, Freetown Christiania en het klassieke Nyhavn.

  1. De wijk Norrebrø

Norrebrø is een hippe, multiculturele wijk met vele leuke straatjes en winkeltjes. Wanneer je op zoek bent naar koopjes, vintage winkels en gezellige cafeetjes dan is Norrebrø de plek voor je. De wijk ligt op een klein stukje lopen vanaf het centrum maar de sfeer hier is anders. Meer multiculti, meer levendig en er hangt een relaxt sfeertje. Bij zomers weer vermaken veel mensen zich met hun vrienden op straat en vullen straatmuzikanten het straatbeeld met de prachtigste muziek.

In Norrebrø kun je goed shoppen, vooral in de Ravnsborggade, Jægersborggade en Sankt Hans Gade. Deze straatjes kennen een combinatie van tweedehandswinkeltjes en kleine design shops. Tip: bezoek Sankt Hans Gades Antik voor tweedehands kleding en gave sieraden!

Elke zaterdag tussen maart en oktober vindt er de Nørrebrogade Flea Market plaats. Zelf heb ik deze niet gezien maar ik hoor hier hele positieve verhalen over. Relaxen in het groen doe je in Superkilen park, een bijzondere plek waar de diversiteit door middel van kunst wordt gevierd. Nørrebroparken leent zich goed voor een zondagse picknick temidden van de locals.

2. Meatpacking District

Een bezoek aan Kopenhagen betekent ook een bezoek aan Meatpacking District. Dit gebied is een onderdeel van de wijk Vesterbro, waar de vleesindustrie jaren het straatbeeld domineerde. Het gebied bestaat uit drie verschillende mini-wijkjes: White, Brown en Gray Meatpacking District. Elke kleur heeft zijn eigen specialiteiten.

Meatpacking District is gebouwd over een periode van 50 jaar en was af in 1934. Sinds 2000 begonnen steeds meer mensen interesse te tonen in de Meatpacking District. Tegenwoordig is het dan ook een creatieve mix van mensen, culturele uitingen, restaurants en bars. Hier rondlopen is fijn en gek: nog steeds zijn er ook een aantal slachthuizen actief.

In het grootste White Meatpacking District vind je slachthuizen, creatieve organisaties, supermarkten, galerijen en restaurants. Deze mix van bedrijven vind je in de karakteristieke witte gebouwen. Het is het algemene Meatpacking District waar de meeste mensen komen. Daarnaast heb je nog het Grijze District met culturele evenementen, kantoren en restaurants, te herkennen aan de grijze gebouwen. De bruine gebouwen vormen tezamen het Bruine District en huist onder andere scholen, een theater, een hotel en een zwembad.

Dit gebied is een van de populairste gebieden in Kopenhagen en je vindt er dan ook veel jonge mensen die hier werken en uitgaan. Lekker eten kun je bij organic restaurant BioMio en voor goede vis raad ik Fiskebaren aan. Fijne biertjes drink je bij War Pigs en hou je meer van thee dan is Aunt T een optie. Verder raad ik vooral aan om gewoon wat rond te lopen en te kijken waar het leuk is. Elke avond is er wel ergens een feestje en toen ik er was was er in de avonden een openlucht bioscoop gaande. Laat je verrassen!

Foto door Fabian Schmid – www.fabians.ch
Foto door Fabian Schmid – www.fabians.ch

3. Royal Library – The Black Diamond

Zoals jullie inmiddels wellicht van mij weten heb ik een liefde voor oude bibliotheken en boekenwinkels. In elke stad waar ik kom zoek ik altijd als een van de eerste dingen naar de interessante bibliotheken om te bezoeken. In een bibliotheek voel ik me gek genoeg veilig, op mijn gemak en kan ik heel wat uurtjes spenderen met zitten en kijken, een boek lezen of in stilte werken.

Op 1 januari 2017 is de bibliotheek samengegaan met de Universiteitsbibliotheek in Aarhus en nu is de Royal Library dé nationale universiteitsbibliotheek van Denemarken. In Kopenhagen bezocht ik het Black Diamond gedeelte van de Royal Library. Naast the Black Diamond in de haven van Kopenhagen kent de bibliotheek nog vier andere locaties.

Het gave van The Black Diamond is dat het een oud en een nieuw gedeelte kent. In het oude gedeelte ga je echt even terug in de tijd. Dit gedeelte van de bibliotheek werd voor het publiek geopend in 1793. Oude kabinet kasten, lange tafels met leeslampjes, de geur van oude boeken…De ultieme plek om even in een hoekje te gaan zitten en tot rust te komen. In het nieuwe gedeelte van de bibliotheek heb je vanaf verschillende punten gave uitzichten over het binnenplein en de stad. Wanneer je helemaal naar de top loopt heb je onderstaand uitzicht.

In de Black Diamond worden ook verschillende concerten en exposities georganiseerd. Ik had het geluk dat er een expositie was van Marina Abramović, een van mijn favoriete performance artists aller tijden. In deze expositie, die nog tot 21 maart 2020 te zien is, ervaar je op een nieuwe manier de meest oude en belangrijke boeken uit de geschiedenis. Je levert je telefoon in, doet je schoenen uit en gaat met een koptelefoon de ruimte binnen. Verder verklap ik niets maar raad ik je vooral aan om zelf heen te gaan!

De bieb heeft tot slot een fijn cafeetje met de nodige essentials: een goede kop koffie, sandwiches en salades voor de nodige dorst en trek.

4. Vrijstad Christiania

De vrijstaat Christiania is dé alternatieve wijk van Kopenhagen. Het is een combinatie van huisjes, kunst galerijen, muziek venues, restaurantjes en natuur. Toeristen mogen naar binnen, maar dienen zich te houden aan de regels Christiania zelf. Christianians runnen de wijk en geven er zelfs guided tours. Zodra je binnenkomt weet je dat hier andere regels gelden. Beschilderde huisjes lichten op en de geur van cannabis is niet te missen.

Chiristiana is een voormalige legerbasis en was een verlaten stuk grond lang voor dat het ingenomen werd door een aantal anarchistische hippies in 1971. Tegenwoordig wonen er ruim 900 mensen en is de stad volledig vrij van de Deense overheid. De vrijstad heeft vele problemen gekend met de autoriteiten, vooral door de cannabis verkoop in het zogenoemde Green Light District. Cannabis verkoop is illegaal in Denemarken maar hier zijn de standjes met cannabis niet op twee handen te tellen.

In Christiania kun je lekker eten bij Café Nemoland, Morgenstedet en Månesfiskeren met in de zomer een heerlijk terras. Er is een Jazzclub genaamd Jazzklubben met zondagse jamsessies en muziek venue Loppen met dagelijkse concerten en optredens. Zelf heb ik een middag gedanst en biertjes gedronken bij Woodstock, de oudste bar in Christiania. Hier mixen de locals met de toeristen en spelen er vele bandjes.

Wanneer je hoofd vol zit met nieuwe verhalen, je hart vol nieuwe vriendschappen en je verlaat Christiana dan loop je onder een poort door waarop letterlijk staat dat je de vrijstad weer verlaat en dat vanaf dat moment de regels van de EU weer gelden.

Gotta love it.

5. Klassiek Nyhavn

Nyhavn kan niet in dit rijtje missen. Dit iconische gedeelte van Kopenhagen verdient een bezoek. Ongekend toeristisch, dus spendeer er zeker niet al teveel tijd, maar wél met een reden. Het is het gedeelte dat je kent van de ansichtkaarten, de Instagram foto’s en de Pinterest Pins. Ooit woonde de bekende kinderboekenschrijver Hans Christian Andersen hier en net als de gekleurde huisjes kent dit gedeelte van de stad een kleurrijke geschiedenis. Deze geschiedenis is nog duidelijk zichtbaar in de oude boten die er aangemeerd liggen. Tegenwoordig luister je er naar live jazz, terwijl je ondertussen met een koud biertje de wereld aan je voorbij ziet trekken langs het water.

 

Dat waren mijn tips voor Kopenhagen. Ben jij al eens in deze stad geweest? Wat vond je ervan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *