De wereld, Oceanië

Nieuw-Zeeland // Favorieten van het zuidereiland

Nieuw-Zeeland hoefde niet veel te doen om er met mijn hart vandoor te gaan. Binnen een paar dagen stond het bovenaan mijn lijstje van meest indrukwekkende landen, Namibië en Marokko achter haar latend. Sinds ik Australië verliet liftte ik rond in Nieuw-Zeeland: het land van de lange witte wolk vol ontzagwekkende natuur. Dit is de plek om te gaan wanneer je houdt van bergen, meren, vulkanische valleien, het buitenleven maar ook van pure mensen. Startende in Queenstown en eindigend in Picton: in deze blog mijn favorieten van het zuidereiland. Verwacht bergen, veel bergen.

Queenstown

Ik kwam vanuit Sydney aan in Queenstown, wat meteen de mooiste landing was die ik ooit meemaakte. Nieuw-Zeeland verwelkomde me met besneeuwde bergtoppen tot zover ik kon kijken. Mijn busrit vanaf het vliegveld naar mijn accommodatie was er een om nooit meer te vergeten. De zon reflecteerde op de bergen waardoor deze paars en roze kleurden. Ik was geland in een sprookje en toverde voor de rest van de dag een glimlach op mijn gezicht. 

Lake Wakatipu is een meer midden in Queenstown. Gedurende de dag wandelen mensen rond het meer, in de avonden is het een favoriete hangplek voor jonge mensen die hier een drankje doen en samen komen. 

Een adembenemende route van Queenstown voerde me langs het meer naar Glenorchy aan de top van het meer. 

De fjorden bij Milford Sounds waren gehuld in een dichte mist tijdens mijn bezoek. De waas die over de fjorden heen voelde heel naturel en leek een onmiskenbaar onderdeel van dit landschap te zijn. Tijdens een cruise door dit gebied werden de fjorden alleen maar nog mysterieuzer door de mist die het zicht steeds meer vertroebelde en me deed me gokken naar de vormen van haar toppen.

Roadtrip

Nergens vond ik het fijner rijden dan in Nieuw-Zeeland. Zoveel te zien, zoveel mooie routes en ontelbaar mooie landschappen. Dit is de route van Queenstown naar Wanaka. Er zijn maar weinig landen die ik ken waar roadtrippen zó leuk is. Ik ademde de frisse lucht in, voelde mijn haren in de wind en tijd en zorgen vlogen voorbij.

Wanaka

Een van mijn favoriete plekken was Wanaka, ongeveer een uurtje rijden vanaf Queenstown en liggend in dezelfde mooie omgeving. In Wanaka voelde ik me net iets meer op mijn gemak dan in Queenstown en kon ik genieten van een lunch in de zon bij het Kai Whakapai café. Dit café zit op een centrale hoek in het dorp en hier zijn ook veel lokale inwoners te vinden. Een hele middag spendeerde ik daar, waarna ik werd uitgenodigd door een local uit het dorp om bij haar te komen eten. Uiteindelijk dronken we de hele avond wijntjes, aten we een heerlijke curry en deelden we verhalen over onze geboortelanden en de reizen die we hadden gemaakt.

 

Liften

De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn verbazingwekkend gastvrij en namen mij vaak niet alleen mee naar de volgende plek van bestemming, maar nodigden mij uit voor avondmaaltijden, gaven me een plek om te slapen en maakten lunchpakketjes voor me klaar wanneer ik weer op pad ging. Vaak gebeurde het dat de letters op mijn kartonnen bordje nog niet eens uitgedroogd waren alvorens ik alweer bij iemand in een warme auto zat, verhalen delend met prachtige, open kiwi’s en andere reizigers.

Mijn liftavontuur begon in Queenstown waar ik werd opgepikt door John, een 78 jaar oude man die in Wanaka woonde. Onderweg kletsten we honderduit over het leven in Nieuw-Zeeland, zijn zieke vrouw, de kinderen en de hond Freddy. Aangekomen in Wanaka voelde onze ontmoeting nog niet als af. John vroeg me te komen lunchen bij hem en zijn vrouw. Een paar uur later stelden ze voor dat ik dat kon blijven logeren. Elke dag wandelden we op nieuwe plekken rond het meer en werd de hond Freddy een van mijn nieuwe beste vrienden. Een van mijn warmste herinneringen aan Nieuw-Zeeland ontstond daar, bij John in Wanaka.

Tijdens elke wandelroute hadden we weer een ander zicht op de bergen. Wolken waren wild en elke nacht raakten de bergtoppen bedekt onder een laagje vers sneeuw. Nergens kwamen we mensen tegen. Nog een groot voordeel van Nieuw-Zeeland is dat er maar 4,7 miljoen mensen wonen waarvan 1 miljoen op het gehele zuidereiland. Dit betekent veel verse lucht en natuur voor jezelf.

 

De pracht van Aoraki/Mount Cook NP is niet in veel woorden uit te drukken. Het is altijd een verrassing hoe het weer er zal zijn en nadat mijn eerste dag hier in de regen viel, had ik meer geluk de volgende dag. Ik kreeg een lift door het park van een fantastisch stel uit de UK en samen maakten we wandelingen. Allen waren we stil van geluk en verbazing van de immense kracht die de bergen op je kunnen hebben. De bergen zijn er zo mooi, zo majestueus en indrukwekkend dat ik niet anders kon dan nogmaals mijn respect voor deze mooie wereld te voelen.

Natural beauty. Het water van de Tasman Glacier is intens blauw, de bergen zijn betoverend en de wolken dansen elegant door de bergtoppen heen. Hier zou ik de hele dag kunnen zitten en staren.

Uitzicht over Lake Tekapo. Nog meer blauw water en in de nacht de mooiste sterrenhemels. 

Great Alpine Highway // Arthur’s Pass

Voor twee dagen reed ik rond in een fijne huurauto van Christchurch via de Arthur’s Pass naar Greymouth. De Arthur’s Pass is een beleving op zichzelf. Ik voel me vrij wanneer ik geluidloos over de wegen raas, Waimakariri en de Otira River kloven zie en pareltjes van de natuur zoals Castle Hill ontdek. De kronkelige wegen en veranderingen in hoogtes zorgen ervoor dat ik alert blijf tijdens het rijden terwijl ik meezing met mijn favoriete muziek. Ik balanceer op het randje van een ultiem vrijheidsgevoel en eenzaamheid. De schoonheid van dit land overvalt me en raakt me diep. 

Aan de westkust bracht ik een bezoek aan de Hokatika Gorge. Deze fotogenieke, wankele loopbrug brengt me door het bos om uiteindelijk uit te komen bij de kloof.

De Hokatika Gorge. Waar ik een tijd lang in stilte doorbreng.

Punakaki Pancake Rocks en Blowholes

Vanuit Hokatika reed ik langs de wilde westkust omhoog, onderweg de Punakaki Pancake Rocks and Blowholes passerend. Hier zie ik het directe resultaat van de ongelofelijke waterdruk dat deze rotsen heeft gespleten in harde en zachte lagen. Dertig miljoen jaar geleden werden deze rotsen onder water gevormd, later door het verschuiven van platen omhoog geduwd tot boven het water uitstijgend. Regen, wind en de druk van zeewater vormden deze rotsen tot wat ze vandaag de dag zijn. De kracht van de natuur heeft laten zien tot wat zij in staat is.

Gek en prachtig, de Punakaiki Pancake Rocks.

De ruige natuur van de westkust.

Dit waren mijn favorieten van het zuidereiland. Heb je al een vlucht geboekt?

Lees meer Nieuw-Zeeland avonturen in mijn blog over het liften op het noordereiland. Wil je meer gedetailleerde informatie lezen over de plekken die ik in Nieuw-Zeeland heb bezocht? Kijk dan ook eens op de The Boho Guide.

23 thoughts on “Nieuw-Zeeland // Favorieten van het zuidereiland

  1. Als ik genoeg vakantiedagen had inclusief een goed gevulde bankrekening en sowieso langer dan 2 weken weg kon blijven dan ging ik inderdaad direct een vlucht boeken. Leuk ook, die ontmoeting met dat oudere echtpaar!

  2. Wauw, wat een geweldige foto’s! Wij vertrekken als het goed is eind dit jaar op wereldreis en onze eerste bestemming is Nieuw-Zeeland! Wij gaan niet liften, dit lijkt mij spannend, hoe gaaf jouw verhalen ook klinken. wij gaan met een auto in twee maanden het land verkennen en het lijkt mij zo geweldig. De plekken die jij noemt gaan wij zeker bezoeken! Ik kan niet wachten

    1. Ohhh wat tof en wat een mooi vooruitzicht! Jullie gaan het fantastisch hebben 🙂 Mocht je nog vragen hebben vooraf of ‘gewoon’ over NZ willen kletsen dan laat je het maar weten 🙂

  3. Wat een prachtige foto’s van overweldigende natuur, en wat leuk om te lezen dat de mensen daar zo gastvrij voor je zijn geweest. Ik wil sowieso nog een keer naar Nieuw-Zeeland, moet alleen nog even puzzelen hoe ik dat in mijn vrije dagen van werk ga stoppen, want kan in principe niet langer dan 3 weken achter elkaar weg. Dus moet nog even kijken hoe ik het noorder- en zuidereiland ga verdelen om ook het reistempo relaxt te houden.

    1. Dat wordt nog even flink puzzelen inderdaad. Denk sowieso dat je wat langer uit mag trekken voor het zuidereiland, want persoonlijk vind ik het daar nog net iets mooier er ruiger!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *