Azië, De wereld

Filipijnen // Een bezoek aan authentiek Port Barton

Port Barton. Mijn absolute favoriet van de Filipijnen. Aan dit kleine pareltje op Palawan verloor ik mijn hart. Port Barton is een klein vissersdorpje en daaromheen liggen een aantal paradijselijke eilandjes en koraalriffen die je kan bezoeken. Het fijne aan Port Barton is dat het minder bekend en rustiger is, en dus ook veel authentieker en goedkoper dan El Nido.

Eilandhoppen rondom Port Barton

Mijn beste onderwater ervaringen beleefde ik bij de Twin Reef. Duizenden verschillende kleuren koraal, gekke en fascinerende vissen, honderden blauwe zeesterren en een oceaan die van groen naar blauw naar turquoise kleurde. Ooit snorkelde ik eens bij de Great Barrier Reef in Australië maar de Twin Reef overtrof alles. Ik lunchte met vers fruit en een salade op Paradise Island dat zijn naam eer aan deed. Een afgesloten stukje zandstrand temidden van enkele grote rotsen. Meer is was het niet en meer had ik ook niet nodig. Ik deinde op een bootje langs allerlei verschillende eilandjes en legde in de middag aan bij German Island. Wanneer ik even pauze nam van het volleyballen en het zwemmen met schildpadden rustte ik in een hangmat. Het zachte wiegen maakte mijn hoofd leeg, het stille geruis van de wind in de palmbomen zorgde ervoor dat ik in slaap viel. Nog nooit zag ik schildpadden van zo dichtbij, wat een ontzettend mooie dieren! Ik werd stil van hun rustige maar vastberaden manier van voortbewegen en voelde bijna verdriet wanneer ze uit het oog verdwenen.

Slapen op een onbewoond eiland

In de avond, wanneer er ontelbare sterren boven mijn hoofd dansten, klom ik in het bootje om naar Paradise Island terug te varen. Hier spendeerde ik de nacht met drie andere reizigers. We speelden kaartspelletjes, dronken Filipijnse rum om warm te blijven en staarden in de duisternis naar de verlichte volle maan en de sterren terwijl we alle tijd vergaten. Een nacht om nooit meer te vergeten, een liefelijke herinnering  aan dat wat ooit was.

Het vissersdorpje

Dan het vissersdorpje zelf. Met maximaal een handjevol toeristen is het zeer makkelijk om contact te leggen met de locals. Al snel leer ik dat het punt om mensen te ontmoeten het basketbalveld bij de school is. Elke dag wordt hier door kinderen gespeeld en door ouderen gepraat over wat hen bezig houdt. Wegen in Port Barton zijn van zand en vol stenen. Scooters laten een spoor van stof achter wanneer ze mij voorbij schieten. Op mijn fietsje verken ik de achterste en kleinste straatjes, mensen passerend die hun was ophangen, de kippen eten geven of op het veld aan het werk zijn. Schoolkinderen kopen snoepjes in de winkel, mannen lopen voorbij met hun geliefde koe, geitjes staan wat te grazen in de berm en de rijstvelden met de talloze palmbomen vormen een lijn door het groene landschap.

Nieuwe vrienden

Op het strand heerst een zorgeloos sfeertje en maakte ik een nieuwe vriend. Ik noemde hem Freddy en hij was de schattigste puppy van het dorp. Wankelend op zijn beentjes rende hij achter me aan, probeerde mijn sarong in stukjes te scheuren en kwam knuffelen wanneer ik lui in het zand lag. Freddy was er alle dagen en maakte mij blij. Een stukje van mijn hart liet ik achter in Port Barton. Kijk je mee naar dit knappe stukje aardbol?

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

16

Ook verliefd geworden op Port Barton? Bekijk ook de video!

24 thoughts on “Filipijnen // Een bezoek aan authentiek Port Barton

  1. I’ll never forget the full moon boatride and my ‘ballsack’ experience. Have a nice journey travelling the world. A lot of hugs to both of you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *