Afrika, De wereld

Marokko // Ronddwalen in een land van contrasten

Ik houd van de woestijn. En de bergen. Marokko riep me en ik ging. En zoals dat gaat met liefde op het eerste gezicht: vanaf dag 1 vond ik Marokko onweerstaanbaar. Marokko werd de grootste reis verrassing die ik ooit mee maakte. Ik wist dat ik onwijs zou genieten van de woestijn, maar dat ik zo onder de indruk zou zijn van de rest van het land had ik niet verwacht. In deze blog mijn ervaringen met het ronddwalen in Magisch Marokko.

Zoveel moois te ontdekken

Het is het Atlas gebergte. Met luchten die van strak blauw naar roze kleuren wanneer de zon onder gaat. Het is de vriendelijkheid van de Marokkanen. Zij die als hulptroepen kwamen helpen toen ik zonder benzine ergens in de bergen stond en nog een aantal kilometers te gaan had. De Todra kloof. Waar je doorheen loopt en je zo klein voelt door de immense bergen. De puntige randen die als dolken afsteken tegen de blauwe lucht. Het is de heerlijke keuken. De tajines en de omelette du Berbers. Het is Fez. Het prettige stadje dat mijn hart deed gloeien. Waar ik doolde in het labyrinth langs marktjes en rustende ezeltjes in de schaduw. De kleurrijke mozaïeken in de hotels, de Oosterse lampen, de prachtige tapijten en mooiste sjalen die ik het liefst allen mee wilde nemen.

De Erg Chebbi woestijn

Het is bovenal de Erg Chebbi woestijn. De woestijn met zijn grootse aantrekkingskracht die me gek genoeg heel comfortabel laat voelen. Die onaangeroerde vlaktes zand alsof er nog nooit eerder iemand geweest is. Alsof ik de eerste ben die daar in het zand mag spelen. De doffe dreunen van mijn voeten die de grond raken. De scherpe lijnen van de duinen en de kleine lawines die ik veroorzaak wanneer ik erover heen loop. De ontelbare sterren in de nacht. Maar bovenal: die stilte. Die intense stilte. Ik ervaar die nergens anders zoals daar. Het maakt dat ik mijn hart voel kloppen en mijn bloed hoor ruisen.

Het land van contrasten. Marokko verraste. En won een stukje van mijn hart.

1

3

4

5

6

7

9

10

11

12

14

16

15

17

8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *